Bingolotto är en av de största succéerna någonsin i Sverige, både gällande Tv-program och lotterier. Tv-programmet som baserar sig på det populära lotterispelet startade i mindre form men började snabbt växa till helt andra nivåer. Det har dock funnits både bättre och sämre perioder och nu verkar den allmänna trenden vara på väg neråt.
Bingolotto ägs av spelbolaget Folkspel, som i sin tur av våra svenska föreningar. Föreningarnas ägande innebär att allt överskott går dit. På så sätt har föreningarna samlat in enorma intäkterna från Bingolotto genom åren. Precis som vanlig Bingo handlar det om att pricka in rader på sin lott, utifrån de nummer som dras i sändningen. När man får bingo kan man ringa in till programmet, för chansen till extra vinster. I takt med att programmet ökat i popularitet har det expanderats i form med nya tävlingsformerna. Exempel på nya tävlingssätt är att man vinner på lottnumret, delta i färgfemman, lyckohjulet, m.m. Vanliga vinster är kontantvinster, ny lott, livsmedel, vitvaror, resor och bilar.
Affärsmannen Gert Eklund sökte ett sätt att få igång föreningslivet i hans hemstad Göteborg. När han besökte Danmark på en affärsresa fick Eklund upp ögonen för ett TV-program som kombinerade lotteri och underhållning. Eklund hade genom sina kontakter möjlighet att genomföra denna idé i Sverige. Han var nämligen VD på Göteborgs Distrikts Idrottsförbund, och hade även ansvar för flera bingohallar i staden, som dock gick dåligt. Han ägde också en lokal Tv-kanal i Göteborg. Inledningsvis gick lanseringen trögt, men intresset ökade ju fler sändningar som gavs. I takt med att intresset ökade beslutade TV4 att 1991 köpa upp Bingolotto. Det gjorde att det blev snabbt blev ett riksintresse för Bingolotto. Det många nog inte vet är att de lokala sändningarna pågick ända till 1999.
Tv-programmet Bingolotto kan sägas vara en blandning av Bingospelande och underhållning. Varje program brukar inkludera tre eller fyra omgångar Bingospel, vilket kombineras med musikunderhållning, intervjuer och specialspel. Vid speciella högtider sänds extraprogram, dessa brukar ge rejäla intäkter. Den mest kända extrasändningen är uppesittarkvällen kvällen före julafton.
Storhetstiden för Bingolotto får sägas vara mellan 1991 och 1999 då legendariska Leif "Loket" Olsson var programledare. Programmet gick då på bästa sändningstid på lördagkvällar. maskotar, färgfemman, skraplotter och samlingsskivor var några klassiska saker man förknippade med programmet. Ibland kunde det faktiskt vara svårt att få tag i lotter under den här tiden. Den absoluta toppen nåddes på uppesittarkvällen 23 december 1995, med fantastiska 3,145 miljoner tittare. Sedan "Loket" tog avsked vid millennieskiftet har programmet haft svårt att nå samma höjder. Positivt är dock att lotteriet fortsätter dra in enorma intäkter till föreningslivet.